Καιρός / Κλίμα
Ο καιρός στα Χανιά χαρακτηρίζεται από το ήπιο, μεσογειακό κλίμα της Κρήτης. Το καλοκαίρι διαρκεί από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο, με ηλιοφάνεια σχεδόν καθημερινά και αυξημένες θερμοκρασίες, που φτάνουν μερικές φορές να ξεπερνούν τους 38 βαθμούς μέσα στους καλοκαιρινούς μήνες (Ιούλιο, Αύγουστο).
Από τις αυξημένες θερμοκρασίες ανακουφίζουν τα μελτέμια, που είναι βόρειοι άνεμοι που φυσούν όλο το καλοκαίρι. Ο Σεπτέμβρης είναι ευχάριστα ζεστός, με θερμοκρασία γύρω στους 25 βαθμούς και θεωρείται ο καλύτερος μήνας για επίσκεψη και ο ιδανικός για κολύμπι, αφού η θάλασσα είναι αρκετά ζεστή. Οι χειμώνες είναι ήπιοι, με αρκετές βροχοπτώσεις και θερμοκρασίες μεταξύ 8-18 βαθμών Κελσίου. Η άνοιξη είναι μια πολύ ευχάριστη εποχή, με χαμηλές βροχοπτώσεις, πολλές ηλιόλουστες μέρες και θερμοκρασία μεταξύ 16 - 25 βαθμών.
Body
Πληροφορίες για τα Χανιά, όνομα και ιστορία
Τα Χανιά βρίσκονται στο βορειοδυτικό τμήμα της Κρήτης και με το συνολικό πληθυσμό του δήμου να φτάνει τους 110.646 κατοίκους είναι μετά το Ηράκλειο η δεύτερη πολυπληθέστερη περιοχή του νησιού. Ανασκαφές δείχνουν ότι η περιοχή των Χανίων κατοικείται από τη Νεολιθική εποχή, ενώ ταυτίζεται με την τοποθεσία όπου οι Μινωίτες έχτισαν την αρχαία πόλη με το όνομα "Κυδωνία". Η Κυδωνία μετατράπηκε σε Χανιά μετά την αραβοκρατία (827 - 961 μ.Χ.), από τους Βυζαντινούς, ενώ οι Άραβες αποκαλούσαν την πόλη Al Hanim (το Χάνι). Αρχικά η περιοχή αποικίστηκε από Δωριείς της ηπειρωτικής Ελλάδας (1100 π.Χ), ενώ κατά τη διάρκεια των αιώνων κυβερνήθηκε από Ρωμαίους, Βυζαντινούς Άραβες, Ενετούς και Οθωμανούς. Μετά την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης από τους Σταυροφόρους το 1204, τα Χανιά όπως και ολόκληρη η Κρήτη κυβερνήθηκαν από τους Ενετούς. Το 1252 άποικοι από τη Βενετία εγκαθίστανται στην πόλη η οποία πλέον αναφέρεται ως Κανέα (La Canea). Η περίοδος αυτή δίνει στην πόλη ένα μείγμα Βυζαντινού και Ενετικού πολιτισμού, φέρνει ανάπτυξη και ανοικοδόμηση, η οποία ορίζει κατά πολύ τη σημερινή όψη των Χανίων. Η Οθωμανική περίοδος ξεκινά το 1645, ενώ μετά την επανάσταση του 21’ που οδήγησε στη σφαγή του χριστιανικού πληθυσμού, οι Οθωμανοί παραχώρησαν την πόλη στους Αιγυπτίους οι οποίοι διήκησαν μεταξύ 1821 και 1840. Αφότου επέστρεψαν οι Τούρκοι στην ηγεσία του νησιού, μετέφεραν την πρωτεύουσα από το Ηράκλειο στα Χανιά, όπως και τον στόλο τους στη διπλανή Σούδα για αμυντικούς λόγους. Με μια σειρά κινημάτων και εξεγέρσεων οι χριστιανοί της Κρήτης αποσπούσαν προνόμια. Ενώ το πρώτο βήμα για την οριστική απελευθέρωση ήταν η δημιουργία της ημιαυτόνομης "Κρητικής Πολιτείας" με πρωτεύουσα τα Χανιά όπου με παρέμβαση των Μεγάλων Δυνάμεων (1898) ύπατος αρμοστής ήταν ο πρίγκιπας Γεώργιος. Τελικά, μετά τη “στάση” του Βενιζέλου προς τον Γεώργιο., την Επανάσταση της Θερίσου (1905) και τη νικηφόρα έκβαση των Πρώτων Βαλκανικών Πολέμων, οι Οθωμανοί εδιώχθησαν από τη Βαλκανική και το 1913 επήλθε η ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.
Χανιά αξιοθέατα όπως το Παλιό Ενετικό Λιμάνι η Δημοτική Αγορά και το Αρχαιολογικό Μουσείο στα Χανιά
Χωρίς καμία αμφιβολία τα Χανιά είναι μια από τις πιο όμορφες παραλιακές πόλεις τις Ελλάδας. Η γραφική όψη του ιστορικού κέντρου, τα πλακόστρωτα δρομάκια και η Ενετική αρχιτεκτονική αποπνέουν μια αρχοντική αύρα που ταξιδεύει τον επισκέπτη σε μια άλλη εποχή. Ο επισκέπτης συναντά στα Χανιά αξιοθέατα που περιγράφουν την εξέλιξη της πόλης μέσα στους αιώνες δομώντας ένα ιδιαίτερα γοητευτικό σκηνικό. Το Παλιό Ενετικό Λιμάνι για παράδειγμα αποτελεί “σήμα κατατεθέν” των Χανιών. Κατασκευάστηκε από τους Ενετούς από το 1320 μέχρι το 1356 και μαζί με το φάρο του λιμανιού είναι ο πλέον φωτογραφημένος τόπος της πόλης, εμπεριέχοντας τη φινέτσα και την αρχοντιά ενός συνδυασμού ενετικών και βυζαντινών επιρροών. Άλλο ένα σημείο αναφοράς της πόλης των Χανίων είναι η Δημοτική Αγορά. Το επιβλητικό αυτό οικοδόμημα που καλύπτει μια έκταση 4 στρεμμάτων που χτίστηκε το 1913 αποτέλεσε μια σημαντική παρέμβαση εκσυγχρονισμού για την εποχή. Ενώ, εγκαινιάστηκε στις 4 Δεκεμβρίου 1913 (τρεις μέρες μετά την επίσημη ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα) από τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Ελευθέριο Βενιζέλο. Τέλος, το Αρχαιολογικό μουσείο στα Χανιά αξίζει σίγουρα την επίσκεψή σας, καθώς μέσα από 3.500 αρχαία αντικείμενα περιγράφει παραστατικότατα την ιστορία της πόλης μέσα στους αιώνες. Μάλιστα το Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων εγκαινιάστηκε το 2022, βρίσκεται της περιοχή της Χαλέπας κοντά στη θάλασσα και είναι ένα σύγχρονο κτήριο 6.500 τετραγωνικών μέτρων.
Χανιά Παλιά Πόλη τοπικά προϊόντα και τουρισμός
Στα Χανιά η παλιά πόλη επεκτείνεται γύρω από το παλιό Βενετσιάνικο λιμάνι. Αντιστοιχεί συνολικά στο ιστορικό κέντρο που είναι άρτια αναπαλαιωμένο διατηρώντας μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα εποχής. Τα στενά γραφικά σοκάκια της περιοχής περιλαμβάνουν αρχιτεκτονικά δείγματα όλων των πολιτισμών που πέρασαν από αυτήν. Ενώ στα Χανιά η Παλιά Πόλη, παρότι βομβαρδίστηκε και κάηκε αρκετές φορές, κατά τη διάρκεια των αιώνων, θεωρείται ένα από τα ομορφότερα οικιστικά σύνολα της Μεσογείου. Σήμερα τα Χανιά είναι μια ακμάζουσα πόλη με ιδιαίτερη ανάπτυξη στους τομείς της γεωργίας, της κτηνοτροφίας και του τουρισμού. Τα έφορα εδάφη της περιοχής φιλοξενούν καλλιέργειες γεωργικών προϊόντων που φτάνουν στην ηπειρωτική Ελλάδα και εξάγονται σε όλο τον πλανήτη. Ενώ, τα εξαίσια γαλακτοκομικά προϊόντα με κορωνίδα τη διάσημη γραβιέρα Χανίων παράγονται από χιλιάδες αιγοπρόβατα που βόσκουν στις πλαγιές της χανιώτικης υπαίθρου. Ταυτόχρονα, τα Χανιά αποτελούν έναν από τους πιο φημισμένους προορισμούς της χώρας. Διαθέτει σύγχρονες τουριστικές υποδομές, μοναδικές παραλίες, αλλά και πολυάριθμες ακτοπλοϊκές και αεροπορικές συνδέσεις με την ηπειρωτική Ελλάδα και το εξωτερικό. Όλα αυτά σε συνδυασμό με το καταπληκτικό κλίμα, τη μοναδική κουζίνα και την κρητική φιλοξενία, προσελκύουν στην πόλη και την περιοχή περίπου 2 εκατομμύρια επισκέπτες σε ετήσιο επίπεδο.