Το κλίμα στις Βρυξέλλες χαρακτηρίζεται ως ωκεάνιο, καθώς επηρεάζεται από τον Ατλαντικό Ωκεανό. Τα καλοκαίρια είναι ευχάριστα και ήπια, με μέση θερμοκρασία μεταξύ 16 και 21 βαθμούς Κελσίου αν και δε λείπουν και ημέρες με καύσωνα, όπου η θερμοκρασία φτάνει τους 30 βαθμούς. Ο χειμώνας χαρακτηρίζεται από χαμηλές θερμοκρασίες και πολλές βροχές ενώ οι χιονοπτώσεις είναι σπάνιες. Υπολογίζεται ότι βρέχει συνολικά 200 ημέρες το χρόνο. Η καλύτερη εποχή για μία επίσκεψη στην πόλη είναι σίγουρα το καλοκαίρι, αφού ο καλός καιρός επιτρέπει την περιήγηση στην πόλη.
Η πόλη των Βρυξελλών αναπτύχθηκε βασισμένη στην ρωμαϊκή χωροταξία σύμφωνα με την οποία η πόλη εκκινεί από ένα κέντρο γύρω από το οποίο εξελίσσεται μέσα στην ιστορία. Στο κέντρο των Βρυξελλών βρίσκετε η μεγάλη πλατεία με το δημαρχείο, το βασιλικό παλάτι, οι κήποι, ο Κεντρικός σταθμός, το τοπικό Κοινοβούλιο καθώς και το Χρηματιστήριο, ανάμεσα στα οποία η πόλη ξενυχτά και πίνει τις καλύτερες μπύρες ίσως παγκοσμίως. Εδώ ο επισκέπτης θα δει τις παλιές Βρυξέλλες. Αλλά λίγο πιο ανατολικά μέσα από την Οδό Βασιλέως μπορεί να καταλήξει στα Ηλύσια Πεδία των Βρυξελλών, την Πλατεία της εορτής της Πεντηκονταετίας -από την Ανεξαρτησία- και μετά την παριζιάνικη Merode να βρεθεί για καφέ σε κάποιο απόμερο καφενείο του Etterbeek και του Rodebeek. Νότια από το κέντρο, στην Πύλη της Ναμούρ αναπτύχθηκε η Αφρικανική κοινότητα -στο Matonge- δίπλα δίπλα με την ανώτερη-μεσαία τάξη των Ευρωπαίων expats που πηγαίνουν κάθε πρωί με τα πόδια στην δουλειά, άλλωστε τα θηριώδη κτήρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι μόλις τέσσερα τετράγωνα μακριά, ενώ το βράδυ βγαίνουν στην Place Flagey και τα μπαράκια των "Υξελλών" (Ixelles) και του Saint Gilles. Νοτιοδυτικά από το κέντρο, βρίσκεται το Παλάτι της Δικαιοσύνης, η αγορά με τις αντίκες, Jeu de Balle, και μέσω της Υψηλής Οδού ο επισκέπτης μπορεί να βρεθεί στην εκκλησία της Παναγίας του Ναού πίσω από την οποία κρύβεται και κομμάτι της underground σκηνής. Βόρεια και Δυτικά το Schaarbeek, το Anderlecht και το Molenbeek, αναπτύχθηκαν ραγδαία τα τελευταία 60 χρόνια κυρίως με την άφιξη της μουσουλμανικής κοινότητας. Τις περιοχές χωρίζει το κανάλι των Βρυξελλών και το World Trade Center, μια περιοχή με ουρανοξύστες, τον Σταθμό του Βορά και την γειτονιά των κόκκινων φαναριών.
Πληροφορίες, όνομα, ιστορία
Η πόλη των Βρυξελλών είναι η πρωτεύουσα του Βελγίου και αποτελεί διοικητικό κέντρο της ενωμένης Ευρώπης, κάτι που την κάνει συχνά να αποκαλείται πρωτεύουσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι Βρυξέλλες βρίσκονται στο κεντρικό τμήμα του Βελγίου ανάμεσα στη βόρεια περιφέρεια της Φλάνδρας και τη νότια περιφέρεια της Βαλλονίας. Έτσι αποτελεί τμήμα τόσο της Φλαμανδικής (ολλανδόφωνης) κοινότητας, όσο και της γαλλόφωνης κοινότητας του νότου. Με τον πληθυσμό της μητροπολιτικής της περιοχής να φτάνει τα 2,5 εκατομμύρια κάτοικους, οι Βρυξέλλες αποτελούν τη μεγαλύτερη πόλη του Βελγίου. Το όνομα των Βρυξελλών προέρχεται από το ολλανδικό "Bruocsella" που σημαίνει "οικισμός στο βάλτο". Ιστορικά η πρώτη καταγεγραμμένη αναφορά του οικισμού ανάγεται στο 695, ενώ η επίσημη ίδρυση της πόλης έγινε από τον Κάρολο της Λωρραίνης το 979. Ήδη από τα χρόνια του μεσαίωνα, ο μικρός αγροτικός οικισμός που βρισκόταν στις όχθες του ποταμού Σεν άρχισε να εξελίσσεται σε εμπορικό κέντρο προϊόντων κλωστοϋφαντουργίας. Ενώ μέσα στους αιώνες, η πόλη υπήρξε τμήμα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, διοικήθηκε από δούκες της Λουβέν, της Βραβάντης, της Βουργουνδίας, καθώς και του Οίκου των Αψβούργων, ως ένα μέρος εδαφών της περιοχής των Κάτω Χωρών (σημερινής Ολλανδίας Βελγίου, Λουξεμβούργου) και βόρειας Γαλλίας. Κυβερνήθηκε από Αυστριακούς, Γάλλους και Ολλανδούς, έως την τελική ενσωμάτωσή της στο Βασίλειο του Βελγίου το 1830. Τέλος, κατά τη διάρκεια της Βιομηχανικής Επανάστασης υπήρξε ανερχόμενο οικονομικό κέντρο και εξελίχθηκε σε μια σημαντική Ευρωπαϊκή πόλη.
Πολυεθνική πρωτεύουσα της Ευρώπης
Σήμερα οι Βρυξέλλες είναι το κυριότερο διοικητικό κέντρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μαζί με το Στρασβούργο και το Λουξεμβούργο αποτελεί μία από τις πρωτεύουσες της Ένωσης. Μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου πολέμου υπήρξε ένα σημαντικό κέντρο πολίτικης και διπλωματίας που διαδραμάτισε τα μέγιστα ως προς την Ευρωπαϊκή συμφιλίωση και τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μεταξύ άλλων, στην πόλη βρίσκονται μερικά από τα σημαντικότερα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (δευτερεύουσα έδρα). Επιπλέον, εδώ εδρεύει η Βορειοατλαντική Συμμαχία (ΝΑΤΟ), μια σειρά διεθνών οργανισμών και ιδρυμάτων, 181 πρεσβείες, περισσότεροι από 2.500 διπλωμάτες και παραπάνω από 1400 μη κυβερνητικές οργανώσεις. Αυτό το χαρακτηριστικό μετατρέπει την πόλη σε τόπο διαμονής για περισσότερους από 70.000 κατοίκους από όλα τα μήκη και πλάτη της γης και της δίνει έναν ξεχωριστό πολυπολιτισμικό χαρακτήρα. Τα Ολλανδικά ήταν η γλώσσα της πόλης μέχρι το τέλος του 19ου αιώνα, στη συνέχεια καθιερώθηκαν τα Γαλλικά, ενώ σήμερα οι Βρυξέλλες είναι επισήμως μια δίγλωσση πόλη. Είναι βεβαία χαρακτηριστική η πολυγλωσσία των Βρυξελλών με το ένα τρίτο των κατοίκων να έχουν μεταναστευτικό ή διεθνές προφίλ. Έτσι, τα γαλλικά γίνονται κατανοητά από το 90% των κατοίκων, ενώ τα αγγλικά ομιλούνται ευρέως σαν δεύτερη γλώσσα.
Αξιοθέατα, αρχιτεκτονική, γαστρονομία
Αξίζει βέβαια να σημειωθεί, ότι οι Βρυξέλλες δεν αποτελούν μόνο ένα γραφειοκρατικό κέντρο αλλά σίγουρα είναι μία ενδιαφέρουσα ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που αξίζει κανείς να επισκεφτεί. Η πολυδιάστατη αρχιτεκτονική των Βρυξελλών καθρεφτίζει την ιστορική εξέλιξη της πόλης και περιλαμβάνει από μεσαιωνικούς πύργους, φλαμανδικά αναγεννησιακά μνημεία και νεοκλασικές κατοικίες, έως πολυτελή αρ νουβό κατοικίες και σύγχρονα μεταμοντέρνα κτήρια. Μάλιστα η αναγεννησιακή Γραν Πλας και άλλα τέσσερα αρ νουβό αρχοντικά του αρχιτέκτονα Βίκτορ Χόρτα έχουν χαρακτηριστεί μνημεία Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO. Επιπλέον, Βρυξέλλες είναι ένας διάσημος γαστρονομικός προορισμός. Η βελγική κουζίνα αναγνωρίζεται ως μία από τις καλύτερες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης, καθώς δανείζεται στοιχεία από τη λεπτότητα και ευρύτητα της Γαλλικής και συνδυάζει τη χορταστική περιεκτικότητα της Φλαμανδικής κουζίνας. Η Βελγική σοκολάτα, οι βάφλες, οι τηγανητές πατάτες, τα λαχανάκια Βρυξελλών και οι βελγικές μπύρες είναι μόνο μερικά δημοφιλή προϊόντα που έχουν συνδέσει το όνομά τους με την πόλη. Οι επιλογές για μια γαστρονομική περιοδεία είναι αναρίθμητες και μπορούν να συνδυάσουν μερικά από τα 1.800 εστιατόρια των Βρυξελλών, καφέ, ζυθοπωλεία, πλανόδιες αγορές, αλλά και γλυκοπωλεία που διαθέτει η πόλη.