Το ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας της Ελβετίας είναι ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα δείγματα μεσαιωνικής πόλης σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Εδώ ξεχωρίζουν στενά πλακόστρωτα δρομάκια, όπως και πέτρινα κτίρια με κόκκινα κεραμίδια και γοητευτικές στοές. Αυτά δομούν έναν μεσαιωνικό πυρήνα, που παρά τις καταστροφές και τη φθορά του χρόνου, έχει μείνει σχεδόν αναλλοίωτος. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι το 1983, η Παλιά Πόλη της Βέρνης χαρακτηρίστηκε από την UNESCO ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Η ίδρυση της ελβετικής πρωτεύουσας
Αρχαιολογικά ευρήματά στην ευρύτερη περιοχή πιστοποιούν την ανθρώπινη παρουσία από τη νεολιθική περίοδο. Κατά τον 2ο αιώνα π.Χ., ο τόπος κατοικήθηκε από την Κελτική φυλή των “Ελβέτι” (Helvetii), ενώ μετά τη ρωμαϊκή κατάκτηση, δημιουργείται ο πρώτος οικισμός κοντά στη σημερινή πόλη. Η πόλη της Βέρνης ιδρύθηκε το 1191 από τον δούκα Βερθόλδο Ε΄ του Τσέρινγκεν και σύμφωνα με το μύθο έλαβε το όνομα και το σύμβολό της από μια αρκούδα, το ζώο που συνάντησε ο ιδρυτής της κατά τη διάρκεια του κυνηγιού σε εκείνο το σημείο.
Μία από τις πλέον εντυπωσιακές μεσαιωνικές πόλεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο
Η Παλιά Πόλη της Βέρνης δημιουργεί μια χερσόνησο που περιβάλλεται από τον ποταμό Άαρ (Aare). Είναι μια γοητευτική μεσαιωνική συνοικία που ταξιδεύει τους επισκέπτες σε άλλη εποχή. Φιλοξενεί ιστορικές εκκλησίες, γέφυρες και πλατείες, όπως και κτίρια που λειτουργούν είτε ως έδρες καντονικών και δημοτικών αρχών της Βέρνης, είτε ως υπουργεία της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης της Ελβετίας.
Πολλά μουσεία και αξιοθέατα μαγνητίζουν εδώ τους τουρίστες. Ενώ, η Παλιά Πόλη είναι συνολικά ένας ζωντανός κόμβος για ψώνια, φαγητό και διασκέδαση, όπου οι επισκέπτες μπορούν να χαλαρώσουν σε κάποιο καφέ ή να γευτούν πιάτα της τοπικής κουζίνας στα πολλά εστιατόρια.