Ο καιρός στο Βελιγράδι ορίζεται από ένα ήπιο ηπειρωτικό κλίμα, με διακριτές εποχές. Ο χειμώνας είναι αρκετά ήπιος, μόλις 21 ημέρες κατά μέσο όρο, η θερμοκρασία πέφτει κάτω από το μηδέν και ο πιο κρύος μήνας θεωρείται ο Ιανουάριος. Η άνοιξη είναι σύντομη και βροχερή και διακόπτεται από την απότομη έλευση του καλοκαιριού, όπου η μέση θερμοκρασία είναι γύρω στους 30 βαθμούς, ενώ ο πιο ζεστός μήνας είναι ο Ιούλιος. Το φθινόπωρο είναι μεγαλύτερο από την άνοιξη, με ζεστές και ηλιόλουστες μέρες. Εκτός από το χειμώνα, αρκετές βροχοπτώσεις σημειώνονται κατά το Μάιο και τον Ιούνιο, ενώ κατά μέσο όρο η ετήσια βροχόπτωση είναι γύρω στα 670 χιλιοστά.
Περιήγηση στο Βελιγράδι με βάση το χάρτη
Η μητροπολιτική περιοχή του Βελιγραδίου έχει τη δική της τοπική κυβέρνηση και αποτελείτε από 17 δήμους, οι περισσότεροι από τους οποίους βρίσκονται νότια των ποταμών Δούναβη και Σάββα. Ορισμένοι από τους σημαντικότερους δήμους είναι οι εξής:
- Ο δήμος του Stari Grad, βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της πόλης, φιλοξενεί το Οχυρό του Βελιγραδίου και όπως φανερώνει και το όνομά του (Stari) αντιστοιχεί στο παλαιότερο τμήμα της πόλης.
- Λίγο πιο νότια βρίσκεται ο δήμος του Vracar που και αυτός ανήκει στο ιστορικό κέντρο.
- Τέλος, το ιστορικό κέντρο του Βελιγραδίου συμπληρώνεται με μία από τις παλαιότερες περιοχές, το Savski Venac.
- Νοτιοδυτικά του ιστορικού κέντρου βρίσκεται ο Cukarica που αποτελεί τόπο κατοικίας για πολίτες μέσων εισοδημάτων.
- Ακόμα πιο ανατολικά και νότια του ιστορικού κέντρου, τοποθετείται ο δήμος Vozdovac, ο οποίος φιλοξενεί μια εκτεταμένη περιοχή κατοικιών με προνομιακή θέση καθώς δεν απέχει περισσότερο από 6 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης.
- Επιπρόσθετα, ανατολικά του ιστορικού κέντρου και σε μικρή απόσταση από αυτό θα συναντήσετε τον δήμο Zvezdara, ο οποίος απλώνεται γύρω από το ομώνυμο δάσος και ξεχωρίζει για το πράσινο τοπίο του.
- Στο βορειοανατολικό τμήμα της πόλης βρίσκεται ο δήμος Palilula, ο οποίος φημίζεται για τις εμπορικές και βιομηχανικές δραστηριότητες που πραγματοποιούνται κατά μήκος των όχθων του Δούναβη.
- Τέλος, δυτικά της όχθης του ποταμού Σάββα, τοποθετείται ο πολυπληθέστερος δήμος της πόλης, αυτός του Novi Beograd. Είναι η πιο γρήγορα αναπτυσσόμενη περιοχή του Βελιγραδίου και το οικονομικό κέντρο της πόλης.

























Πληροφορίες για το Βελιγράδι, όνομα και ιστορία
Το Βελιγράδι είναι η πρωτεύουσα της Σερβίας. Συναντάται στην Παννονική πεδιάδα των Βαλκανίων στη συμβολή των ποταμών Σάββα και Δούναβη. Ενώ, με πληθυσμό περίπου 1.7 εκατομμύρια κατοίκους εντός των μητροπολιτικών του ορίων, είναι η μεγαλύτερη πόλη της Σερβίας και ο τρίτος μεγαλύτερος οικισμός που βρίσκεται χτισμένος στη ροή του ποταμού Δούναβη.
Παρά την ιδιαίτερα ταραχώδη ιστορία του, το Βελιγράδι είναι σήμερα ένα ακμάζον αστικό κέντρο που εκτός από έδρα της Σερβικής Κυβέρνησης, υπουργείων και διοικητικών οργάνων, φιλοξενεί πολλές μεγάλες επιχειρήσεις παγκόσμιου βεληνεκούς, τοπικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης, αλλά και φημισμένα επιστημονικά ιδρύματα.
Το όνομα της πόλης "Beograd" σημαίνει "λευκό φρούριο" ή "λευκή πόλη" στα σέρβικα. Η αρχική της ονομασία, όταν κατοικούνταν από Κέλτες (3ος π.Χ.), ήταν "Σιγγίδουνον", ενώ η πρώτη ιστορική αναφορά του ονόματος Βελιγράδι "Μπέλογκραντ" χρονολογείται από το 878μ.Χ.. Επιπλέον, αρχαιολογικά ευρήματα του πρώιμου Νεολιθικού πολιτισμού των Βίντσα δείχνουν ότι η περιοχή κατοικείται από τον 6η χιλιετία π.Χ.. Κάτι που κάνει το Βελιγράδι να θεωρείται μια από τις παλαιότερες “συνεχώς κατοικούμενες” πόλεις του κόσμου.
Μέσα στους αιώνες, η περιοχή του Βελιγραδίου υπήρξε μήλον της Έριδος και λάφυρο για πολλές φυλές και έθνη. Μεταξύ άλλων, κυριεύθηκε από Θράκες, Κέλτες, Ρωμαίους (33 π.Χ.) και Σλάβους (502 μ.Χ.). Ενώ μετέπειτα, η σημερινή πρωτεύουσα της Σερβίας κυβερνήθηκε από Βυζαντινούς, Φράγκους, Βούλγαρους και Ούγγρους, πριν γίνει πρωτεύουσα το πρώτου Σέρβικου Βασιλείου το 1282.
Το 1521 το Βελιγράδι κατακτήθηκε από τους Τούρκους, ισοπεδώθηκε και το μεγαλύτερο μέρος του χριστιανικού πληθυσμού του κατέφυγε στην Κωνσταντινούπολη. Γρήγορα μετατράπηκε στη μεγαλύτερη οθωμανική πόλη της Ευρώπης με σχεδόν 100.000 κατοίκους. Η πόλη διεκδικήθηκε και από την Αυστροουγγαρία των Αψβούργων, οι οποίοι κατείχαν το βόρειο τμήμα της πόλης, ως το 1918. Ενώ μετά από συνεχιζόμενες επαναστάσεις του σέρβικου πληθυσμού, το Βελιγράδι και κατ’ επέκταση η Σερβία απέκτησε μια μορφή ανεξαρτησίας το 1830.
Είναι χαρακτηριστικό ότι λόγω της γεωστρατηγικής του θέσης, το Βελιγράδι αποτέλεσε πεδίο μάχης για 115 φορές κατά τη διάρκεια της ιστορίας ενώ βίωσε την καταστροφή 44 φορές. Το 1841 έγινε πρωτεύουσα της Σερβίας και στη συνέχεια πρωτεύουσά του Βασιλείου της Γιουγκοσλαβίας (1918-1941). Μετά το τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πόλεμου υπήρξε το κέντρο της Σοσιαλιστικής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας μέχρι τη διάλυσή της το 1992.
Καταστροφή, και ανάκαμψη ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο στο Βελιγράδι
Η ταραχώδης ιστορία της Σερβικής πρωτεύουσας επαληθεύτηκε αρκετά πρόσφατα με γεγονότα και πληγές της δεκαετίας του 90’ που στιγμάτισαν την πόλη, αλλά και τον Σερβικό λαό. Ήταν εξελίξεις που άλλαξαν το χάρτη των Βαλκανίων και έσπειραν τους πρώτους καρπούς αμφισβήτησης της ειρήνης επί ευρωπαϊκού εδάφους, μετά από μια περίοδο ειρήνης που ακολούθησε το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Ο θάνατος του κομμουνιστή ηγέτη Τίτο (1892-1980), του αρχιτέκτονα και ισόβιου προέδρου της Σοσιαλιστικής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας από το 1944 μέχρι το 1980, οδήγησε σε ανακατατάξεις και αναταραχές. Με καταλύτη την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1990, ο Γιουγκοσλαβικός Εμφύλιος (1990-1992) οδήγησε στη διάλυση της ενωμένης Γιουγκοσλαβίας (1992) και τη δημιουργία των κρατών της Σερβίας, της Κροατίας, της Σλοβενίας, της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, του Μαυροβουνίου και της Βόρειας Μακεδονίας (Σκόπια).
Άλλη μια καταστροφική συνθήκη για το Βελιγράδι, την ιστορική πρωτεύουσα της πρώην Γιουγκοσλαβίας, καταγράφηκε, το όχι και τόσο μακρινό 1999. Κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο, το ΝΑΤΟ εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές στο σύνολο της σερβικής επικράτειας. Έχοντας κύριο στόχο τις υποδομές του Βελιγραδίου οι βομβαρδισμοί διήρκεσαν από τις 24 Μαρτίου έως τις 10 Ιουνίου του 1999. Ενώ στην παγκόσμια συλλογική μνήμη παραμένει η ηρωική στάση των κατοίκων του Βελιγραδίου, οι οποίοι αψηφώντας τον κίνδυνο, δημιουργούσαν ανθρώπινες αλυσίδες για να αποτρέψουν τον βομβαρδισμό των γεφυρών της πόλης.
Σήμερα, παρότι οι μνήμες και οι εικόνες του πολέμου δεν έχουν ξεχαστεί, το Βελιγράδι έχει ανακάμψει πλήρως και καταγράφει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και ανοικοδόμησης. Νέες γειτονιές, επιχειρηματικές ζώνες και κτήρια γραφείων, έχουν εκσυγχρονίσει την όψη της πόλης, ταυτόχρονα όμως, μια σειρά από κατεστραμμένα από τις βόμβες οικοδομήματα έχουν παραμείνει στον αστικό ιστό ως μνημεία του τελευταίου βομβαρδισμού.
Εκτός από πρωτεύουσα, το Βελιγράδι αποτελεί το πολιτικό, οικονομικό και εμπορικό κέντρο της Σερβίας, φιλοξενώντας κυβερνητικά κτήρια και πρεσβευτικές αντιπροσωπίες κρατών όλης της υφηλίου. Παράλληλα, θεωρείται ένα ιδιαίτερα επιτυχημένο επιχειρηματικό κέντρο με πλήθος νεοφυών επιχειρήσεων που αναπτύσσονται σε ένα νεωτεριστικό περιβάλλον ιδεών και υγιούς ανταγωνισμού.
Είναι άλλωστε χαρακτηριστική η εκρηκτική ανάπτυξη που επιδεικνύει το Βελιγράδι στον τομέα της πληροφορικής, με την πόλη να συγκεντρώνει παγκόσμιους κολοσσούς του τεχνολογικού τομέα οι οποίοι απασχολούν ταλαντούχους ντόπιους προγραμματιστές και επιστήμονες με σχετικά χαμηλότερους μισθούς από αυτούς της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης.
Βελιγράδι αξιοθέατα στην πρωτεύουσα της Σερβίας
Το Βελιγράδι είναι μια σύγχρονη πόλη των Βαλκανίων που τις τελευταίες δεκαετίες εξελίσσεται σε έναν ιδιαίτερα ενδιαφέρον τουριστικό προορισμό. Η πόλη χαρακτηρίζεται από έναν συνδυασμό μιας πολυπαθούς αλλά αρχοντικής όψης, ενός μεγάλου αριθμού επιλογών διασκέδασης και φαγητού, καθώς και μιας φιλόξενης αύρας που διαχέεται στην πόλη.
Υπάρχουν στο Βελιγράδι αξιοθέατα που περιγράφουν την ιστορική εξέλιξη αλλά και την πολιτιστική εμβέλεια της πόλης από το παρελθόν μέχρι σήμερα. Τα μουσεία και η πολυδιάστατη αρχιτεκτονική της σερβικής πρωτεύουσας καθρεφτίζουν τη μακραίωνη και πολυτάραχη ιστορία της. Ενώ μια ξενάγηση στο Βελιγράδι θα σας φέρει μπροστά σε δείγματα καταστροφής που προκάλεσαν οι νατοϊκοί βομβαρδισμοί του 1999.
Μερικά από τα σημαντικότερα τοπόσημα στο Βελιγράδι είναι το Εθνικό Μουσείο της Σερβίας που ιδρύθηκε το 1844, το Κτίριο της Σερβικής Εθνοσυνέλευσης, αλλά και το φρούριο της πόλης (Kalemegdan). Από την άλλη, ο επισκέπτης συναντά στο Βελιγράδι αξιοθέατα όπως η γραφική περιοχή Σκανταρλίγια (Skadarlija), ο φημισμένος Ναός του Αγίου Σάββα και ο Πεζόδρομος του Πρίγκιπα Μιχαήλ που περιλαμβάνουν όλες τις αντιθέσεις και την ομορφιά του σημερινού Βελιγραδίου.
Από το σύγχρονο πολιτιστικό αποτύπωμα στο Βελιγράδι ξεχωρίζουν το διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου και μια ιδιαίτερα ενεργή μουσική και θεατρική σκηνή. Το φαγητό είναι επίσης ένα πολύ σημαντικό στοιχείο της σέρβικης κουλτούρας με την τοπική κουζίνα να κάνει το Βελιγράδι έναν τέλειο γαστρονομικό προορισμό. Ενώ ταυτόχρονα, η πρωτεύουσα της Σερβίας φημίζεται και για την ιδιαίτερα ζωντανή νυχτερινή ζωή της.
Το Βελιγράδι είναι ένας όμορφος ταξιδιωτικός προορισμός καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, με την άνοιξη και το φθινόπωρο να είναι οι ιδανικότερες εποχές τους τουρίστες. Στην πόλη παρατηρείται μια συνεχιζόμενη βελτίωση των συγκοινωνιακών και τουριστικών υποδομών που αφενός αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων και αφετέρου προσελκύουν έναν αριθμό επισκεπτών που προσεγγίζει τα 1,5 εκατομμύρια επισκέπτες το χρόνο, ένας αριθμός που τελευταία χρόνια βαίνει κατακόρυφα ανοδικός.
Πριν φτάσετε αλλά ακόμα και όταν βρεθείτε στο Βελιγράδι, είναι αρκετά βολικό να δείτε τις πιο πάνω σύντομες περιγραφές για τα αξιοθέατα της πόλης. Πάρτε πληροφορίες, επιλέξτε τα μέρη που θέλετε να επισκεφτείτε και κλείστε εισιτήρια, αποφεύγοντας έτσι τις ουρές και τις επιτόπιες αναζητήσεις.
Ακόμα πατώντας τις πορτοκαλί επιλογές "Πώς να πάτε;" και "Που να μείνετε;" θα βρείτε τον ιδανικότερο τρόπο ώστε να μεταβείτε στο Βελιγράδι αεροπορικά, αλλά και να κλείσετε κάποιο κατάλυμα που θα κάνει την τη διαμονή σας στη σερβική πρωτεύουσα άνετη και ευχάριστη.