Η Κάζα Μιλά είναι άλλο ένα χαρακτηριστικό οικοδόμημα του διάσημου αρχιτέκτονα και καλλιτέχνη Αντόνι Γκαουντί. Βρίσκεται περίπου 2 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του ιστορικού κέντρου της Βαρκελώνης και χτίστηκε από τον διάσημο αρχιτέκτονα Αντόνι Γκαουντί μεταξύ 1906 και 1912.
Κάζα Μιλά το τελευταίο έργο του Γκαουντί πριν τη Σαγράδα Φαμίλια
Το 1906, σηματοδότησε την έναρξη της μεγαλεπήβολης κατασκευής της Κάζα Μιλά. Τότε, το πλούσιο ζεύγος του Περέ Μιλά και της Ροζέρ Σεζιμόν ανέθεσαν στον Γκαουντί την ανέγερση του κτιρίου που προορίζονταν για έπαυλη της οικογένειας.
Μάλιστα, μετά το Μέγαρο Γκουέλ (Palacio Güell), την Κάζα Βισένς (Casa Vicens), και την Κάζα Καλβέτ (Casa Calvet), η Κάζα Μιλά (Casa Mila) υπήρξε η τελευταία ιδιωτική κατοικία που σχεδίασε και κατασκεύασε ο Γκαουντί πριν αφοσιωθεί ολοκληρωτικά στη Σαγράδα Φαμίλια.
Η εξωτερική όψη της Κάζα Μιλά
Το 9όροφο καμπυλωτό οικοδόμημα της Κάζα Μιλά, με τους φεγγίτες και τις καμινάδες στην οροφή ολοκληρώθηκε το 1912 και ήταν σίγουρα ο ορισμός του αντισυμβατικού κτιρίου στον αστικό ιστό της Βαρκελώνης.
Η κυματοειδής μορφή της Κάζα Μιλά καμπυλώνει τη γωνία του οικοδομικού τετραγώνου, στο οποίο βρίσκεται. Ενώ τα διαφορετικά μεγέθη των παραθύρων της, προσφέρουν μια αίσθηση κίνησης. Επιπλέον, τα μαύρα κάγκελα που κοσμούν τα μπαλκόνια του κτιρίου ξεχωρίζουν για τους περίτεχνους σχεδιασμούς τους από σφυρήλατο σίδερο.
Το παρατσούκλι του διάσημου τοπόσημου της Βαρκελώνης
Συνολικά η εξωτερική όψη της Κάζα Μιλά δίνει την εντύπωση μιας λαξευμένης πέτρινης κατασκευής. Αυτό το αρχιτεκτονικό χαρακτηριστικό της πρόσοψης του κτιρίου σε συνδυασμό με τα σκωπτικά σχόλια των βαρκελωνέζων της εποχής (1912) απέδωσαν στην Κάζα Μιλά το παρατσούκλι "La Pedrera".
Το όνομα αυτό στα καταλανικά μεταφράζεται ως “το Λατομείο της Πέτρας” και φυσικά αναφέρεται στην ασυνήθιστη φύση του οικοδομήματος που προσομοιάζει σε λατομείο εξόρυξης πετρωμάτων.
Ένα ιδιαίτερο και δημοφιλές αξιοθέατο
Χωρίς αμφιβολία η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική προσέγγιση της Κάζα Μιλά ισορροπεί ανάμεσα στην εκκεντρικότητα, το μοντερνισμό και τον σουρεαλισμό. Στοιχεία βέβαια που έχουν εκτοξεύσει τη φήμη της, αλλά και το τουριστικό ενδιαφέρον σε παγκόσμιο επίπεδο.
Σήμερα, εκτός από μια σειρά ιδιωτικών κατοικιών, που καταλαμβάνουν τους τελευταίους ορόφους, η Κάζα Μιλά φιλοξενεί ένα μουσείο αφιερωμένο στη ζωή και το έργο του Γκαουντί (σοφίτα), εσωτερικές αυλές, αλλά και δωμάτια επιπλωμένα και διακοσμημένα και επιπλωμένες από τον ίδιο τον Αντόνι Γκαουντί.
Η σφραγίδα του Γκαουντί στην Κάζα Μιλά και η αναγνώριση της UNESCO
Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της ξενάγησης παρέχεται πρόσβαση στην ταράτσα του κτιρίου του Γκαουντί όπου ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει τις χαρακτηριστικές γλυπτές καμινάδες του κτιρίου του Γκαουντί, αλλά και να απολαύσει τη θέα ενός τμήματος του αστικού ιστού της Βαρκελώνης.
Κάθε γωνιά της Κάζα Μιλά φέρει τη σφραγίδα της καλλιτεχνικής ευφυΐας του Γκαουντί, κάτι που έκανε την UNESCO να την ανακηρύξει Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς το 1984. Ενώ, μετά τη σημαντική ανακαίνιση του 1996, το συνεχώς αυξανόμενο ενδιαφέρον για την Κάζα Μιλά την έκανε να μετρά περισσότερους από 1 εκατομμύριο επισκέπτες το χρόνο.