Πληροφορίες για την Αθήνα, όνομα και ιστορία
Η Αθήνα είναι η πρωτεύουσα της Ελλάδας και βρίσκεται σχεδόν στο κέντρο της ελληνικής επικράτειας. Με τον πληθυσμό της μητροπολιτικής της περιοχής (χωρίς τον Πειραιά) να φτάνει τα 3,753,783 εκατομμύρια κατοίκους είναι η μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας και η 7η μεγαλύτερή της Ευρώπης. Το όνομα της πόλης προέρχεται από τη θεά της σοφίας Αθηνά που ήταν η προστάτιδα της πόλης. Τα αρχαιότερα ευρήματά ανθρώπινης ύπαρξης στην περιοχή χρονολογούνται μεταξύ 11ης και 7ης χιλιετίας π.Χ., ενώ το ακριβές έτος ίδρυσης της πόλης χάνεται μεταξύ μύθου και πραγματικότητας. Η επιστημονική έρευνα όμως, πιστοποιεί ότι η Αθήνα είναι μία από τις αρχαιότερες πόλεις του κόσμου με καταγεγραμμένη ιστορία που ανάγεται στο 3.200 π.Χ. Ο αρχικός οικισμός αναπτύχθηκε στο λόφο της Ακρόπολης και τον 5ο αιώνα π.Χ. η Αθήνα είχε εξελιχθεί σε μία πανίσχυρη πόλη-κράτος που υπήρξε το σημαντικότερο κέντρο φιλοσοφίας, τεχνών και πολιτισμού της αρχαίας Ελλάδας. Κατά τη διάρκεια των αιώνων, η πόλη κυβερνήθηκε από Ρωμαίους (146 π.Χ) και Βυζαντινούς (395 μ.Χ.), κυριεύτηκε από τους Φράγκους (1204) και έπεσε στα χέρια των Οθωμανών (1456), βιώνοντας την τουρκοκρατία για 374 χρόνια (1830). Μετά το Ναύπλιο, έγινε πρωτεύουσα του ανεξάρτητου Ελληνικού Κράτους το 1834 και από τότε υπήρξε το κέντρο πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών εξελίξεων που σημάδεψαν τη νεοελληνική ιστορία.
Αθήνα το λίκνο του πολιτισμού
Η ιστορική σημασία της πόλης των Αθηνών ξεπερνά τα ελληνικά σύνορα, καθώς, σε αυτόν τον τόπο, επινοήθηκαν και εξελίχθηκαν μερικά από τα σημαντικότερα επιτεύγματα της ανθρώπινης διανόησης. Η Αρχαία Αθήνα θεωρείται το λίκνο του δυτικού πολιτισμού, αφού κατά την Κλασσική Εποχή (5ος αιώνας π.Χ.) υπήρξε η κοιτίδα της επιστήμης, της φιλοσοφίας, του πνεύματος και των τεχνών. Μεγάλοι πολιτικοί άνδρες προώθησαν εδώ τις έννοιες της ισονομίας και ισοπολιτείας αφήνοντας πίσω ολιγαρχικές και φυλετικές αντιλήψεις. Η ζωή των ανθρώπων άρχισε να διέπεται από νόμους που διαμόρφωναν οι ίδιοι και ήταν υπεύθυνοι να τους τηρούν. Θέματα δικαιοσύνης, πολιτικής, φιλοσοφίας, τεχνών, και επιστήμων εκφράζονταν από ελεύθερους πολίτες και μέσω ισότιμης διαβούλευσης, ορθού λόγου και πρακτικής συνεχώς εξελίσσονταν και βελτίωναν τις ζωές των ανθρώπων. Εδώ επινοήθηκε η ιδέα της δημοκρατίας, ενώ η πολιτική και πολιτιστική εμβέλεια της Αρχαίας Αθήνας επηρέασε μετέπειτα τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και πολύ αργότερα, μέσω της Αναγέννησης, κάθε βασικό θεμέλιο αντίληψης του σύγχρονου κόσμου. Το πανανθρώπινο αποτύπωμα της Κλασικής Εποχής καθρεφτίζεται στα μνημεία του ιερού βράχου της Ακρόπολης, και στις αρχαιότητες που είναι διάσπαρτες στον αστικό ιστό της Αθήνας. Για αιώνες μαγνητίζει επισκέπτες από κάθε γωνιά του πλανήτη, που εκτός των διάσημων αξιοθέατων, επιθυμούν να βιώσουν την αύρα του τόπου που διαχρονικά επηρεάζει τις κοινωνίες του δυτικού κόσμου.
Αξιοθέατα στην Αθήνα, Μουσείο Ακρόπολης, Καλλιμάρμαρο, Πλατεία Συντάγματος και Αλλού Φαν Παρκ
Σήμερα η Αθήνα είναι μια σύγχρονη κοσμοπολίτικη μητρόπολη που αποτελεί το οικονομικό πολιτικό, βιομηχανικό, αλλά και πολιτιστικό κέντρο της Ελλάδας. Οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία της περιγράφουν τη μακραίωνη ιστορία της, αλλά και το ρόλο της στην εξέλιξη του ελληνικού κράτους και έθνους. Τα αναρίθμητα αρχαιολογικά ευρήματα και αξιοθέατα στην Αθήνα, ανάγονται σε όλο το φάσμα της ιστορίας, τυγχάνουν προσεκτικής διατήρησης, αναστήλωσης και ανάδειξης. Τρανό παράδειγμα άλλωστε, του ότι η Αθήνα σέβεται το παρελθόν της, αποτελεί το Μουσείο της Ακρόπολης που έχει ψηφιστεί ως ένα από τα σημαντικότερα μουσεία του κόσμου. Ενώ αναμένει την ιστορική στιγμή όταν θα δεχθεί τα κλεμμένα γλυπτά του Παρθενώνα που μέχρι σήμερα βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο. Η ίδρυση του Παναθηναϊκού Σταδίου, γνωστό και ως Καλλιμάρμαρο ανάγεται στον 6ο αι. π.Χ. ως τόπος τέλεσης των Παναθηναίων προς τιμήν της Αθηνάς. Μετά από ανακατασκευή του, το 1896, φιλοξένησε τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ είναι γνωστό και ως τόπος τερματισμού του Κλασικού Μαραθωνίου της Αθήνας. Η Πλατεία Συντάγματος, βρίσκεται στο κέντρο και είναι "σήμα κατατεθέν" της Αθήνας. Οφείλει το όνομά της στο Σύνταγμα το οποίο αναγκάστηκε να παραχωρήσει στους Έλληνες το 1843 ο βασιλιάς Όθωνας και περιβάλλεται από την Ελληνική Βουλή, το ιστορικό ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετάννια, σημαντικά υπουργεία και πρεσβείες. Επιπλέον, το Αλλού Φαν Παρκ είναι το μεγαλύτερο ελληνικό λούνα παρκ με εγκαταστάσεις ψυχαγωγίας και αδρεναλίνης που απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους. Υπάρχουν λοιπόν τοπόσημα και αξιοθέατα στην Αθήνα που καλύπτουν ένα ευρύτατο ιστορικό, αλλά και ψυχαγωγικό φάσμα, απευθυνόμενα σε κάθε επισκέπτη.
Η συνολική της αρχιτεκτονική και ρυμοτομία της Αθήνας ακολουθεί κατά μεγάλο βαθμό τις δεδομένες ιδιομορφίες της ελληνικής αστικής ανάπτυξης, δεν παύει όμως να διατηρεί την ταυτότητα μιας πολυδιάστατης, ανεκτικής και αισίως πολυπολιτισμικής ευρωπαϊκής πρωτεύουσας. Διαθέτει σύγχρονες συγκοινωνιακές και τουριστικές υποδομές, ενώ αποτελεί ταξιδιωτικό κόμβο για μεγάλο αριθμό επισκέψεων προς την υπόλοιπη νησιωτική και ηπειρωτική χώρα. Ως εκ τούτου, αποτελεί τελικό ή ενδιάμεσο προορισμό για περισσότερους από 6,5 εκατομμύρια επισκέπτες σε ετήσιο επίπεδο.
Αθήνα αξιοθέατα παγκόσμιας πολιτιστικής εμβέλειας, πληροφορίες και εισιτήρια
Ο επισκέπτης συναντά στην Αθήνα αξιοθέατα απαράμιλλου κάλλους, ενώ η περιήγηση σε αυτά γίνεται ευκολότερη όταν κάποιος έχει μια εικόνα για αυτά και μπορεί να αποφύγει τις ουρές και τις επιτόπιες αναζητήσεις εισιτηρίων. Πιο κάτω μπορείτε να βρείτε σύντομες περιγραφές για τα πιο χαρακτηριστικά αξιοθέατα της ελληνικής πρωτεύουσας. Ενώ ταυτόχρονα μπορείτε να κλείσετε εισιτήρια για αυτά ή και για άλλα μέρη και τοπόσημα που θέλετε να βρεθείτε.