Άνδρος πληροφορίες, όνομα και ιστορία για το κυκλαδίτικο νησί.
Η Άνδρος είναι Αιγαιοπελαγίτικο νησί που ανήκει στις Κυκλάδες. Βρίσκεται στο βορειότερο σημείο του νησιωτικού συμπλέγματος, περίπου 10 χλμ. (6 ν. μίλια) νοτιοδυτικά της 'Ευβοίας και 3 χλμ. (2 ν. μίλια) βόρεια της Τήνου. Μετά τη Νάξο είναι το 2ο μεγαλύτερο σε έκταση νησί των Κυκλάδων και με συνολικό πληθυσμό 8.883 κατοίκους έρχεται πληθυσμιακά στην 6η θέση. Το όνομα του νησιού έχει μυθολογική προέλευση και προκύπτει από τον πρώτο οικιστή του, τον θεϊκής καταγωγής "Άνδρο" που ήταν εγγονός του θεού Απόλλωνα και του θεού Διονύσου. Αρχαιολογικά ευρήματα πιστοποιούν ανθρώπινη παρουσία στο νησί από το τέλος της Νεολιθικής Εποχής (4.000 π.Χ.), ενώ κατοικήθηκε από Κάρες της Μικράς Ασίας, Φοίνικες, Μινωίτες, Πελασγούς και Ίωνες. Μέσα στους αιώνες, πολέμησε στο πλευρό τον Περσών, υπήρξε μέλος της Αθηναϊκής Συμμαχίας και κυβερνήθηκε από Μακεδόνες, Ρωμαίους και Βυζαντινούς. Από το 1207 μέχρι το 1537, έζησε μια μακρά περίοδο Ενετοκρατίας όπου υπήρξε τμήμα του Δουκάτου του Αρχιπελάγους (ή της Νάξου) και διοικήθηκε διαδοχικά από Βενετούς ευγενείς. Το 1537 η Άνδρος κατακτήθηκε από τον ελληνικής καταγωγής, ναύαρχο του οθωμανικού στόλου Χαιρεντίν Μπαρμπαρόσα και έπεσε στα χέρια των Τούρκων. Επί τουρκοκρατίας, το νησί απέσπασε κάποιες φοροελαφρύνσεις και προνόμια που επέτρεψαν την εμπορική και οικονομική του ανάπτυξη. Και παρόλο, που σε γενικές γραμμές, η Άνδρος δεν είχε καταπιεστεί ιδιαίτερα από την τουρκική κυριαρχία, συμμετείχε ενεργά την Επανάσταση του 1821 και ενσωματώθηκε στο πρώτο ανεξάρτητο ελληνικό κράτος το 1830.
Η Άνδρος είναι νησί εφοπλιστών και ναυτοσύνης
Η Άνδρος είναι γνωστή για τη μεγάλη ναυτική της παράδοση που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην Επανάσταση του 21', αλλά και στη μετέπειτα οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη που επήλθε στο νησί. Ήταν η περίοδος που οι κάτοικοι είχαν στραφεί σε επαγγέλματα της εμπορικής ναυτιλίας και οι ντόπιοι εφοπλιστές άρχισαν να ενισχύουν την τοπική κοινωνία μέσω δωρεών και ευεργεσιών. Η ναυτική ανάπτυξη στην Άνδρο ξεκίνησε μετά τον 6ο ρωσοτουρκικό πόλεμο (1768-74) και την υπογραφή της συνθήκης του Κιουτσούκ-Καϊναρτζή το 1774. Τότε τα καράβια των Ανδριωτών, λαμβάνοντας άδεια από τον διοικητή της Οδησσού, μπορούσαν να υψώνουν τη Ρωσική σημαία και τα ταξιδεύουν ελεύθερα, υπό την προστασία των Ρώσων. Η ανάπτυξη της ναυτιλίας συνεχίστηκε και μετά την απελευθέρωση, όταν πολλοί από τους 30.000 κατοίκους του νησιού στράφηκαν προς τη θάλασσα. Τότε η Άνδρος διέθετε 121 ιστιοφόρα (1840), ενώ άρχισαν να ξεχωρίζουν οι πρώτες εφοπλιστικές οικογένειες του Γουλανδρή και του Εμπειρίκου. Τη δεκαετία του 1870, οι εφοπλιστές της Άνδρου πέτυχαν γρήγορα τη μετάβαση στα καινούρια και πιο αποτελεσματικά ατμόπλοια. Καθοριστική βέβαια, ήταν η βοήθεια του κράτους και του τότε υπουργού Ναυτικών Επαμεινώνδα Εμπειρίκου που προώθησε υποστηρικτική νομοθεσία και δανειακές συμβάσεις χαμηλών επιτοκίων. Έτσι το 1914 ο στόλος του νησιού φτάνει τα 60 υπερωκεάνια ατμόπλοια και δρομολογούνται για πρώτη φορά ταξίδια μεταξύ Ελλάδας και Νέας Υόρκης αρχικά με το "Πατρίς" της οικογένειας Εμπειρίκου και στη συνέχεια με το "Νέα Ελλάς" της οικογένειας Γουλανδρή. Στα χρόνια που ακολούθησαν η ανδριώτικη ναυτιλία αναδείχθηκε σε παγκόσμια δύναμη, με το επιχειρηματικό δαιμόνιο των ντόπιων οικογενειών να διαπρέπει διεθνώς.
Άνδρος αξιοθέατα και ενοικίαση αυτοκινήτου στην Άνδρο
Σίγουρα η εικόνα της Άνδρου διαφέρει από τα υπόλοιπα Κυκλαδίτικα νησιά. Η μορφολογία, το έντονο ανάγλυφο και οι πολλές αντιθέσεις της, κάνουν πολλούς να περιγράφουν το νησί ως μια μικρογραφία ολόκληρης της Ελλάδας. Σε ένα περιορισμένο γεωγραφικά τόπο άλλωστε, συνδυάζεται το ξερό κυκλαδίτικο τοπίο με την πλούσια βλάστηση, τα άφθονα νερά των πηγών, τις χαράδρες με τα ρέματα, τις βελανιδιές και τα πλατάνια, όπως και με τα λιόδεντρα και τις εύφορες κοιλάδες με τα αμπέλια. Η πολυδιάστατη αρχιτεκτονική του νησιού αποτυπώνει τις διαφορετικές ιστορικές περιόδους διμιουργόντας μοναδικές εικόνες. Υπάρχουν στην Άνδρο αξιοθέατα με ένα ευρύ φάσμα που εκτείνεται από Ενετικούς πύργους, πετρόχτιστα αγροτικά σπίτια, περιστεριώνες και νερόμυλους, αλλά και αρχοντικές κατοικίες εφοπλιστών και καπετανέων. Η πολιτιστική εμβέλεια της Άνδρου καθρεφτίζεται σε πολιτιστικά δρώμενα και φεστιβάλ διεθνούς βεληνεκούς, αλλά και σε μουσεία ή εκθέσεις που περιγράφουν τη λαογραφική, τη ναυτική αλλά και την καλλιτεχνική παράδοση του νησιού. Τέλος, τα εξαίσια τοπικά προϊόντα και η ντόπια κουζίνα της Άνδρου δομούν έναν ιδιαίτερα ενδιαφέρον γαστρονομικό προορισμό. Το νησί φημίζεται για τα τυριά του (πετρωτή, μαλαχτό, βολάκι), το λάδι, το κρασί, το ρακί, τα λουκάνικα και τη λούζα (τοπικό αλλαντικό). Ενώ μεταξύ των ντόπιων συνταγών ξεχωρίζουν η φρουτάλια (ομελέτα με πατάτες και λουκάνικα), ο λαμπριάτης (αρνί γεμιστό), οι παστελαριές (παστέλι με ξερά σύκα, καρύδια, κανέλλα και σουσάμι) και τα αμυγδαλωτά. Η Άνδρος αποτελεί αγαπημένο τόπο διακοπών για πολλούς Έλληνες και ξένους τουρίστες ενώ προσεγγίζεται ακτοπλοϊκώς μέσω του λιμανιού της Ραφήνας. Η περιήγηση στις παραλίες και τα αξιοθέατα του νησιού είναι εφικτή με ΚΤΕΛ, όμως ιδανικότερη κρίνεται η πρόσβαση σε αυτοκίνητο ή μηχανή. Για ενοικίαση αυτοκινήτου στην Άνδρο μπορείτε να κοιτάξετε εδώ .