Καιρός / Κλίμα
Το κλίμα στη γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων είναι μεσογειακό, με ήπιο χειμώνα και ζεστό και ξηρό καλοκαίρι. Ξεχωρίζει για την υψηλή ηλιοφάνεια καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου, μάλιστα η ευρύτερη περιοχή κατατάσσεται στους τόπους με τη λιγότερη νέφωση στην Ελλάδα. Οι βροχοπτώσεις είναι συχνές μεταξύ Οκτωβρίου και Μαρτίου, τα ύψη δε της βροχής, είναι υπερδιπλάσια σε σχέση με το ανατολικό τμήμα της Πελοποννήσου. Τη χειμωνιάτικη περίοδο η θερμοκρασία σπάνια πέφτει κάτω από τους 0°C και η χιονόπτωση είναι εξαιρετικά σπάνια. Στους καλοκαιρινούς μήνες οι βροχοπτώσεις περιορίζονται σε ελάχιστες μπόρες, ενώ η θερμοκρασία κυμαίνεται άνω των 30°C και πολύ συχνά ξεπερνά και τους 35°C.
Η επίσκεψη στην Αρχαία Ολυμπία είναι όνειρο ζωής για πολλούς ανθρώπους και οι περισσότεροι εξ' αυτών την επισκέπτονται το καλοκαίρι σε συνδυασμό με τις διακοπές τους στην Πελοπόννησο. Τότε οι πρωινές και οι απογευματινές ώρες που αποφεύγουν τη ζέστη του μεσημεριού κρίνονται πιο κατάλληλες για περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο. Ιδανικότεροι μήνες βέβαια για επίσκεψη, θεωρούνται ο Μάιος, ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος.
Body
Γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων
Η Ολυμπία υπήρξε το μεγαλύτερο θρησκευτικό κέντρο του αρχαίου ελληνικού κόσμου. Ήταν ο τόπος διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων που τελούνταν κάθε τέσσερα χρόνια κατά την κλασική αρχαιότητα, από τον 8ο αιώνα π.Χ. έως τον 4ο αιώνα μ.Χ.. Βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα της Πελοποννήσου, στην Ηλεία και σε κοντινή απόσταση από την πόλη του Πύργου. Ήταν χτισμένη κοντά στις βόρειες όχθες του Αλφειού ποταμού και αποκαλούνταν "Άλτις" δηλαδή Ιερό Άλσος. Το ιερό ήταν αφιερωμένο στη λατρεία του θεού Δία, απ' όπου προκύπτει και το όνομα Ολυμπία, υποδηλώνοντας την προέλευση του θεού "από τον Όλυμπο". Η χρονολογία ίδρυσης του ιερού είναι συγκεχυμένη, αλλά η χρονολόγηση αναθημάτων που βρέθηκαν, πιστοποιήσουν ότι από τον 9ο κιόλας αιώνα π.Χ. ήταν ένας ιερός τόπος που ήδη προσέλκυε πλήθος προσκυνητών. Η αφετηρία των Ολυμπιακών Αγώνων τοποθετείται στο 776 π.Χ., ενώ σταδιακά υπήρξε αύξηση κτισμάτων που θα κάλυπταν τις ανάγκες στέγασης επισκεπτών και αθλητών. Τη Ρωμαϊκή εποχή οι αγώνες συνεχίστηκαν χωρίς διακοπή έως τα πρώτα χριστιανικά χρόνια της βασιλείας του Μεγάλου Κωνσταντίνου. Το 393 μ.Χ. οι αγώνες τελέστηκαν για τελευταία φορά και λίγο αργότερα απαγορεύτηκαν ως παγανιστικοί με διάταγμα του Βυζαντινού αυτοκράτορα Θεοδοσίου Α'.
Εμβέλεια και απαγόρευση
Μέσα στους αιώνες, η φήμη και η εμβέλεια της Ολυμπίας επεκτάθηκε μέχρι τις περιοχές της Κάτω Ιταλίας και ξεπέρασε τα σύνορα του τότε ελληνικού κόσμου. Έγινε γνωστή σε όλα τα παράλια της Μεσογείου καθώς και σε περιοχές τις Ανατολής και της Μεσοποταμίας. Αρχαίες πηγές αναφέρουν ότι κατά τον 5ο αιώνα π.Χ. η αίγλη της φτάνει σε τέτοιο σημείο ώστε συγκεντρώνει πλήθος πολιτικών, φιλοσόφων και καλλιτεχνών που βρίσκουν εδώ κοινό για τη διάδοση των ιδεών τους. Στα χρόνια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας με το διάταγμα του Θεοδοσίου Α' (393μ.Χ) που απαγόρευσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες και οδήγησε στο κλείσιμο πολλών ελληνικών ιερών, ο χώρος συνέχισε να παραμένει δημοφιλής. Με την πάροδο του χρόνου όμως, το ιερό υπέστει μια σειρά καταστροφών πλημμυρών και διαβρώσεων που οδήγησαν στην ερήμωση του τον 9ο αιώνα και την κάλυψή του από αρκετά μέτρα χώμα στους αιώνες που ακολούθησαν.
Ανασκαφές και αναβίωση των αγώνων
Η ανακάλυψη του ιερού πραγματοποιείται το 1766 μετά από έρευνες του Άγγλου αρχαιολόγου Ρίτσαρντ Τσάντλερ. Οι πρώτες ανασκαφές έγιναν το 1829 από την "επιστημονική αποστολή του Μοριά" που συνόδευε το γαλλικό σώμα στρατού στην ομώνυμη εκστρατεία. Το 1875 άρχισε η κατά γενική ομολογία μεγαλύτερη σε εμβέλεια ανασκαφή. Αυτή χρηματοδοτούνταν από το γερμανικό κράτος ενώ σχεδόν για ολόκληρη την επόμενη εκατονταετία μια σειρά Γερμανών αρχαιολόγων προέβη σε ιδιαίτερα σημαντικές ανακαλύψεις. Σήμερα ο αρχαιολογικός χώρος του ιερού δέχεται πολλές χιλιάδες τουριστών σε ετήσιο επίπεδο. Η ύπαρξή του είναι απόλυτα συνδεδεμένη με το Ολυμπιακό Πνεύμα και Ιδεώδες. Εδώ βρίσκεται το λείψανο (η καρδιά) του αναβιωτή των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, Πιέρ Ντε Κουμπερτέν. Ενώ κάθε 4 χρόνια από εδώ ξεκινά η λαμπαδηδρομία που προηγείται των Ολυμπιακών Αγώνων, μετά από τη λαμπρή τελετή της αφής της Ολυμπιακής Φλόγας στο χώρο της Άλτεος.