Αμοργός

Καιρός / Κλίμα

Το κλίμα στην Αμοργό είναι θαλάσσιο μεσογειακό και όπως όλα τη νησιά των Κυκλάδων έχει με ήπιους χειμώνες. Οι βροχές αλλά και οι ιδιαίτερα συχνοί ισχυροί άνεμοι παρατηρούνται αυτή την εποχή του χρόνου. Τα καλοκαίρια είναι ζεστά και ξηρά με τη θερμοκρασία συχνά να υπερβαίνει τους 30 βαθμούς Κελσίου. Η ζέστη όμως μετριάζεται με τα μελτέμια, τους γνωστούς βόρειους ανέμους που πνέουν στο Αιγαίο τους καλοκαιρινούς μήνες.

 

Κάθε εποχή του χρόνου στην Αμοργό έχει το δικό της ιδιαίτερο χρώμα και σίγουρα οι καλοκαιρινοί μήνες προσελκύουν μεγάλο αριθμό παραθεριστών. Δύο όμως από τους πλέον ιδανικούς μήνες για να επισκεφτεί κανείς το νησί είναι ο Μάιος και ο Σεπτέμβριος όπου με ιδανικές θερμοκρασίες και λιγότερο τουρισμό η γαλήνη και η ομορφιά κατακλύζει κάθε γωνιά του νησιού

 

Latitude
36.832
Longitude
25.8979
Booking Code
amorgos
Wiki Code
Amorgos
RentOfficeNum
0
RentLocNum
0
RentOfficeAround
0
TxHaveBeach
0
BookingHotelNum
41
TxGroupOn
GR
HaveUni
0
Included
1
City Code
ATHAMO
Location Type
I
Image Header
Image
αμοργοσ χωρα πανοραμική φωτογραφία
Owner
Markos Loudaros
License Name
Image
Κατάλευκα σπίτια στην αμοργοσ χωρα και στο βάθος οι διάσημοι ανεμόμυλοι
Owner
Stathis24
License Name
Image
Η γλώσσα της παραλίας του Αγίου Παύλου αμοργόσ παραλίεσ
Owner
Kostas Limitsios
License Name
Image
Πανοραμική φωτογραφία με τις απότομες ακτές τις Αμοργού
Owner
Amphithoe
License Name
Image
Κατάλευκο εκκλησσάκι και στενά σοκάκια στην αμοργοσ χωρα
Owner
Kostas Limitsios
License Name
Image
Το κάστρο στο πιο ψηλό σημείο του οικοσμού αμοργοσ χωρα
Owner
Paul Arps
License Name
Image
Ανθρωποι κάθονται σε τραπέζια ταβέρνας στην κεντρική πλατεία αμοργοσ χωρα
Owner
Hector Champipis
License Name
Image
Κόσμος σε καφετέρια σε γραφική πλατεία αμοργοσ χωρα
Owner
Hector Champipis
License Name
Image
Λουόμενοι στην παραλία της Αιγιαλής δίπλα στον οικισμό αμοργόσ παραλίεσ
Owner
Julien Maury
License Name
Image
Το λιμάνι της Αιγιαλής στην Αμοργό
Owner
Manu
License Name
Image
Πανοραμική φωτογραφία με το εκκλησσάκι της Αγίας 'Αννας που δίπλα του βρίσκεται η ομώνυμη παραλία αμοργόσ παραλίεσ
Owner
Hector Champipis
License Name
Image
αμοργόσ παραλίεσ κοσμος κολυμπάει στην παραλία της Αγίας Άννας
Owner
Julien Maury
License Name
Image
Παρκαρισμένα μηχανάκια και τετράτροχα κοντά στην είσοδο του μοναστηριού στην παναγια χοζοβιωτισσα που είναι σκαρφαλωμένα στο βράχο
Owner
Graeme Churchard
License Name
Image
η είσοδος του μοναστηριού αφιερωμένο στην παναγια χοζοβιωτισσα στην Αμοργό
Owner
pastitio
License Name
Image
Το μοναστήρι στην Αμοργό που είναι αφιερωμένο στην παναγια χοζοβιωτισσα
Owner
Roland Godefroy
License Name
Image
Καμπάνα από εξωκκλησι στο νησάκι Νικουριάς και απέναντι τα βουνά καιοι ακτές της υπαίθρου της Αμοργού
Owner
Amphithoe
License Name
Image
Κόσμος περπατάει στον παραλιακό πεζόδρομο στον οικισμό Κατάπολα αμοργόσ παραλίεσ
Owner
Graeme Churchard
License Name
Image
Φωτογραφία τραβηγμένη από το χωριο Θολάρια στην Αμοργό και στο βάθος ο κόλπος της Αιγιαλής
Owner
Oliwan
License Name
Image Large
Image
Αμοργός - Παναγία Χοζοβιώτισσα
Population
1.965
AptNum
0
ActiveAptNum
0
SeoCode
B00
LinkWise Type
travelplanet24-ferries
Booking Type
region
BookingCityUfi
0
Country
Body

Πληροφορίες για την Αμοργό, όνομα και ιστορία

Η Αμοργός είναι ένα Αιγαιοπελαγίτικο νησί που ανήκει στις Κυκλάδες. Βρίσκεται στο ανατολικότερο άκρο του νησιωτικού συμπλέγματος, μεταξύ της Νάξου των Κυκλάδων και της Αστυπάλαιας των Δωδεκανήσων. Συνολικά φιλοξενεί 1.965 κατοίκους και ανήκει στην Περιφερειακή Ενότητα Νάξου. Το όνομα του νησιού προέρχεται από το φυτό “αμοργίς”, ένα είδος λιναριού με το οποίο κατά την αρχαιότητα φτιάχνονταν χιτώνες (άλικοι αμοργίδες), υφάσματα και άλλα ενδύματα που ήταν περιζήτητα λόγω της ποιότητάς τους. Αρχαιολογικά ευρήματα δείχνουν ότι το νησί κατοικούνταν από την 4η χιλιετία π.Χ. και αποτελούσε ένα σημαντικό κέντρο του Κυκλαδικού Πολιτισμού. Μέσα στους αιώνες, φιλοξένησε οικισμούς που ιδρύθηκαν από αποίκους της Μινωικής Κρήτης, της Νάξου και της Μιλήτου, ενώ στη συνέχεια βρέθηκε υπό την κυριαρχία Μακεδόνων, Πτολεμαίων, Σάμιων, Ροδιτών και Ρωμαίων. Κυβερνήθηκε από Βυζαντινούς και το 1206 καταλήφθηκε από τον Μάρκο Σανούδο προσχωρώντας στο Δουκάτο της Νάξου. Έζησε μια μακρά περίοδο Ενετοκρατίας, όπου ανοικοδομήθηκε, οχυρώθηκε και γνώρισε σημαντική ανάπτυξη. Το 1537, το νησί κατακτήθηκε από τον Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα και εισήλθε σε περίοδο τουρκοκρατίας, όπου οι κάτοικοι της κατέβαλαν φόρους στην Πύλη, αλλά δε ζούσαν υπό καθεστώς καταπίεσης (απουσία Τούρκων στο νησί), απολαμβάνοντας έτσι θρησκευτική ελευθερία. Μετά της Επανάσταση του 21’ που η Αμοργός συμμετείχε ενεργά, εντάχθηκε το πρώτο ανεξάρτητο Ελληνικό Κράτος (1830). Τέλος, δύο ιδιαίτερα στοιχεία που χαρακτήριζαν μεγάλα τμήματα της ιστορίας της Αμοργού, ήταν ότι αποτελούσε τόπο εξορίας, κάτι που άρχισε από τη ρωμαϊκή, επεκτάθηκε τη βυζαντινή περίοδο και συνεχίστηκε έως τα νεότερα χρόνια, το μεσοπόλεμο και τον εμφύλιο. Ακόμα, το γεγονός ότι η Αμοργός υπήρξε ορμητήριο πειρατικών επιθέσεων κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας και ταυτόχρονα υπέστει και η ίδια ολοκληρωτικές καταστροφές από επιδρομές πειρατών.

 

Αμοργός Χώρα και Παναγία Χοζοβιώτισσα

Η Αμοργός είναι ένα μακρόστενο νησί με έντονο ανάγλυφο και απότομη, ορεινή μορφολογία εδάφους. Διαθέτει δύο λιμάνια, τα Κατάπολα στα νοτιοδυτικά που είναι το κύριο λιμάνι και επίνειο της πρωτεύουσας του νησιού (Αμοργός Χώρα) και την Αιγιαλή που βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα. Η ολόλευκη Χώρα της Αμοργού βρίσκεται στην ενδοχώρα, καθώς χτίστηκε σε σημείο που δε φαίνεται από τη θάλασσα ώστε να αποφεύγει πειρατικές επιθέσεις. Είναι ένας από τους πιο όμορφους οικισμούς του Αιγαίου με τυπική κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, ασβεστωμένους τοίχους, γαλάζια παραθυρόφυλλα, χαρακτηριστικούς ανεμόμυλους, αλλά και στενά γραφικά σοκάκια.
Βέβαια, το σήμα κατατεθέν της Αμοργού είναι η Μονή της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας. Σε μια απόσταση περίπου 3ων χιλιομέτρων από τη Χώρα στην Αμοργό ο επισκέπτης συναντά το μοναστήρι που είναι αφιερωμένο στην Παναγία Χοζοβιώτισσα. Πρόκειται για ένα θαύμα αμυντικής και θρησκευτικής αρχιτεκτονικής που βρίσκεται γαντζωμένο σε έναν απότομο βράχο 300 μέτρα πάνω από την παραλία της Αγίας Άννας. Χτίστηκε το 1088 στο σημείο που βρέθηκε η εικόνα της Παναγίας, η οποία προερχόταν από την περιοχή Χόζοβο της Παλαιστίνης. Το μοναστήρι, εκτείνεται σε 8 ορόφους περιλαμβάνοντας περισσότερα από 100 δωμάτια, μεταξύ των οποίων καθολικό, παρεκκλήσια, κελιά, μαγειριά, αποθήκες, δεξαμενές, σκευοφυλάκιο και βιβλιοθήκη. 

 

Αμοργός παραλίες ενός φιλόξενου και πολυδιάστατου προορισμού

Σήμερα η Αμοργός ακολουθεί ένα βιώσιμο μονοπάτι τουριστικής ανάπτυξης που δε θέτει σε κίνδυνο την όψη και την παραδοσιακή διάσταση του νησιού. Προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες και διαθέτει σύγχρονες τουριστικές υποδομές εναρμονισμένες με το φυσικό τοπίο. Ο κάτοικοι συνεχίζουν να ασχολούνται με τη γεωργία, την κτηνοτροφία και την αλιεία, ενώ τα ντόπια προϊόντα να παίζουν πρωτεύοντα ρόλο στην εξαίσια, Αμοργιανή κουζίνα. Άλλωστε, το πατατάτο που συνοδεύει κάθε τοπικό πανηγύρι και το παστέλι με τα ξεροτήγανα που προσφέρονται στις γιορτές, γίνονται διάσημα ακόμα και στους λιγότερο μυημένους επισκέπτες. Τα μονοπάτια με την εκπληκτική θέα στο Αιγαίο, κάνουν την πεζοπορία μια ιδανική δραστηριότητα στο νησί, ενώ η πολιτιστική εμβέλεια της Αμοργού καθρεφτίζεται στα καλοκαιρινά φεστιβάλ, τη μουσική και τα πανηγύρια που είναι από τα μεγαλύτερα του Αιγαίου.
Τέλος, σε μια ακτογραμμή 126 χιλιομέτρων περιλαμβάνει η Αμοργός παραλίες που καλύπτουν όλα τα γούστα.! Απόκρημνες βραχώδεις ακτές με βότσαλο ή άμμο, απάνεμους κολπίσκους με όμορφες οργανωμένες αμμουδιές και κυρίως κρυστάλλινα γαλαζοπράσινα νερά που μαγεύουν κάθε επισκέπτη. Μεταξύ αυτών, η διάσημη παραλία της Αγίας Άννας με το ομώνυμο εκκλησάκι πάνω από τον κολπίσκο της, που φιλοξένησε σκηνές της γαλλικής ταινίας του 1988 “Το Απέραντο Γαλάζιο” (The big Blue) του Λυκ Μπεσόν. Επίσης, η παραλία του Μούρου, που αποτελεί τον ορισμό της άγριας ομορφιάς, η τεράστια αμμουδιά της Αιγιαλής, αλλά και το γραφικό, απομονωμένο Μαλτέζι που προσεγγίζεται είτε από μονοπάτι, είτε με καραβάκι από τα Κατάπολα.

Ratings
Rating Average
13.48