Άγιο Όρος επίσκεψη, πληροφορίες και ιστορία
Το Άγιο Όρος του οποίου η επίσημη ονομασία είναι "Ιερά Κοινότης Αγίου Όρους" αποτελεί μία "Αυτόνομη Μοναστική Πολιτεία" εντός των ορίων του Ελληνικού Κράτους. Θεωρείται το κέντρο του Ορθόδοξου μοναχισμού και πέραν της θρησκευτικής του υπόστασης, η σημασία του έχει αποκτήσει εθνικές, ιστορικές και πολιτισμικές διαστάσεις. Βρίσκεται στην ανατολικότερη και τραχύτερη χερσόνησο της Χαλκιδικής, τη Χερσόνησο του Άθω, το όνομα της οποίας προέρχεται από το ομώνυμο επιβλητικό βουνό που καλύπτει το νότιο τμήμα της χερσονήσου, τον Άθωνα. Η συγκεκριμένη περιοχή συγκέντρωνε ασκητές από τα πρώτα χριστιανικά χρόνια ενώ η ίδρυση του πρώτου μοναστηριού πραγματοποιείται το 963 από τον θεμελιωτή του κοινοβιακού μοναστικού βίου, Αθανάσιο τον Αθωνίτη. Η επίσκεψη στο Άγιο Όρος αποτελεί μια εμπειρία ζωής προσφέροντας μια τελείως διαφορετική αίσθηση, σε ένα περιβάλλον γαλήνης και θρησκευτικής κατάνυξης μακρυά από τα κοσμικά πρότυπα. Σήμερα, στο Άγιο Όρος υπολογίζεται ότι ζουν περίπου 2.500 μοναχοί, των οποίων κύρια ασχολία και καθήκον αποτελεί η αδιάλειπτη προσευχή. Παράλληλα, κάθε μοναχός επομίζεται ένα διακόνημα όπως ονομάζεται η εκάστοτε εργασία που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία μιας μονής, σκήτης ή κελιού. Τα διακονήματα, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν, την καλλιέργεια της γης που αποσκοπεί την κάλυψη των βασικών αναγκών διατροφής, τη συντήρηση των υπεραιωνόβιων ναών και κτιριακών εγκαταστάσεων, καθώς και τη φιλοξενία των πολλών ανθρώπων που φτάνουν στο Άγιο Όρος για επίσκεψη, προσκύνημα, ή περιήγηση.
Άγιον Όρος μοναστήρια, διοίκηση της αυτόνομης μοναστικής πολιτείας και προσφορά
Το Άγιο Όρος αποτελεί αυτοδιοίκητο τμήμα του Ελληνικού Κράτους. Η πολιτική διοίκηση ασκείται από τον “Διοικητή του Αγίου Όρους” που εδρεύει στις Καρυές και υπάγεται στο Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών. Πνευματικά, το Άγιον Όρος υπάγεται στην ανώτατη εποπτεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, μνημονεύοντας τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Ενώ, το αυτοδιοίκητο του Αγίου Όρους έγκειται στο ότι η διοίκησή του ασκείται μέσω των αντιπροσώπων των 20 μονών, οι οποίοι συγκροτούν την Ιερά Κοινότητα. Το Άγιο Όρος εδώ και αιώνες αποτελεί φάρο και προπύργιο της Ορθοδοξίας. Εδώ διατηρήθηκε αναλλοίωτη η παράδοση και το τυπικό της ορθόδοξης πίστης που είναι βιωματική, μυστηριακή και καρδιακή. Εκτός της θρησκευτικής, η πολιτιστική προσφορά και εμβέλεια του Αγίου Όρους είναι απαράμιλλη. Αγιορείτες μοναχοί αντέγραψαν και διέσωσαν αρχαία συγγράμματα, έργα φιλοσόφων, ποιήματα, δράματα και καλλιτεχνικά δημιουργήματα της κλασικής αρχαιότητας. Ως γνήσιοι και απρόσκοπτοι συνεχιστές της βυζαντινής παράδοσης, τα μοναστήρια της Αθωνικής Χερσονήσου εξύψωσαν ιερές τέχνες όπως η αγιογραφία, ψηφιδογραφία, ξυλογλυπτική, αργυροχρυσοχοΐα, καλλιγραφία, υμνογραφία, και βυζαντινή μουσική. Ενώ, τα σκευοφυλάκια των μοναστηριών φιλοξενούν μοναδικές εικόνες, λειψανοθήκες, χρυσόβουλα, όπως και χειρόγραφα βυζαντινών αυτοκρατόρων, ιερατικά, αλλά και εθνικά κειμήλια. Πολλά από αυτά, μαζί με θαυματουργές εικόνες και τίμια λείψανα βγαίνουν περιοδικά από τη χερσόνησο του Άθω και γίνονται παλαιικά προσκυνήματα ή εκθέματα σε εκκλησίες και μουσεία ανά την Ελλάδα και τον κόσμο. Το Άγιον Όρος δεν είναι ένα μουσείο αλλά η ζωντανή συνέχεια του υπερχιλιόχρονου Βυζαντινού Πολιτισμού, οι Βυζαντινές ψαλμωδίες, η κατανυκτική ατμόσφαιρα και το τελετουργικό που παραμένει απαράλλαχτο εδώ και αιώνες προκαλούν δέος και ταξιδεύουν τον προσκυνητή στην εποχή του Βυζαντίου. Άλλωστε ακόμα και η ώρα που ισχύει και ακολουθείται στο Άγιο Όρος είναι η Βυζαντινή.
Άγιο Όρος επίσκεψη στο περιβόλι της Παναγίας και το “άβατο”
Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του Αγίου όρους είναι το άβατο, ότι δηλαδή δεν επιτρέπεται η είσοδος στις γυναίκες. Είναι άλλωστε πασίγνωστο το προσωνύμιο του Αγίου Όρους ως "Περιβόλι της Παναγίας", καθώς η Παρθένος Μαρία θεωρείται και αποτελεί τη μοναδική γυναίκα του τόπου. Στην περίπτωση λοιπόν που ανήκετε στον ανδρικό πληθυσμό μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Γραφείο Προσκυνητών του Αγίου Όρους και εφόσον υπάρχει διαθεσιμότητα, να λάβετε διαμονητήριο προγραμματίζοντας στο Άγιο Όρος επίσκεψή καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Στη μοναστική πολιτεία, επιτρέπεται καθημερινά η είσοδος μόνο 130 ατόμων (120 Έλληνες και 10 αλλοδαποί). Ενώ, η διανυκτέρευσή και φιλοξενία καλύπτεται μετά από προσυνεννόηση με ένα μοναστήρι, μια σκήτη, ή ένα κελί από τα πολλά που βρίσκονται διάσπαρτα σε όλο το μήκος της χερσονήσου. Για τη μετακίνηση των επισκεπτών από το λιμάνι της Δάφνης προς της πρωτεύουσα (Καρυές) και έπειτα στα μοναστήρια, υπάρχουν λεωφορεία και μίνι μπας, καθώς στο Άγιο Όρος απαγορεύεται η χρήση ιδιωτικών αυτοκινήτων. Πάντως, χωρίς κανένα ενδοιασμό θα σας προτείναμε την πεζοπορία ανάμεσα στα μοναστήρια μέσω της οποίας θα έχετε τη δυνατότητα να γνωρίσετε το παρθένο και ξεχωριστό φυσικό περιβάλλον του Αγίου Όρους. Χωρίς αμφιβολία κάθε ένα από τα 20 κοινοβιακά μοναστήρια είναι ξεχωριστό, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα κελιά και οι σκήτες που είναι διάσπαρτες σε όλη τη χερσόνησο. Από την άλλη η "έρημος του Αγίου Όρους" τα Καυσοκαλύβια, τα Κατουνάκια και τα Καρούλια οι ασκητικές καλύβες των ερημιτών κρέμονται από τους βράχους προκαλώντας δέος. Τέλος, για τις γυναίκες παρέχεται καθημερινά μια κρουαζιέρα που περιηγείται τις ακτές της χερσονήσου και περνά ανοιχτά των παραλιακών μονών της μοναστικής πολιτείας του Άθωνα.